Ook kan de pijn uitstralen naar andere tanden en kiezen het is zelfs mogelijk dat de hele kaak pijn gaat doen. Eten en drinken kan bij deze pijn eveneens lastig zijn. Zo doet vooral warm en koud eten en drinken pijn.

Als u deze pijn heeft, kunnen er twee dingen aan de hand zijn:

  1. De zenuw in uw kies heeft het moeilijk en is bezig te overlijden
  2. U heeft gevoelige (blootliggende) tandhalzen

Wat u voelt

Bij het eerste probleem is de zenuwpijn in uw kies afkomstig van een ontsteking. De ontsteking zit in de kies of onder de kies. Bij een ontsteking ontstaat er altijd een druk, dus dat geldt ook voor een zenuwontsteking van de kies. Door de druk krijgt u last van pijn, want de kies kan nergens naartoe gedrukt worden.

Bij het tweede probleem is de zenuwpijn meer zeurend. Als u merkt dat u met name bij koud eten en drinken last krijgt van pijn, dan kunt u het nog even aankijken. Meestal gaat de zenuw zichzelf beschermen, maar dat gaat niet zo snel. Poetsen met een speciale tandpasta tegen gevoelige tandhalzen is ook een optie. Als u daarvoor kiest, houdt u er dan rekening mee dat u er minstens 6 weken mee moet poetsen voordat het effect heeft.. Houdt de pijn niet op? Dan kan er toch sprake zijn van een zenuwontsteking. In dat geval kunt u het beste naar een tandarts. Tandartspraktijk Ubbink behandelt uw zenuwpijn snel en vakkundig.

De oorzaken van zenuwpijn in de kies

Bij een zenuwontsteking zitten er bacteriën in de zenuw. Deze kunnen de zenuw én uw kaak schaden. Soms gaat de zenuwpijn in uw kies wel weg, maar dat kan ook komen doordat de zenuw afgestorven is. Er zit dan helemaal geen gevoel meer in uw kies, maar de bacterie zit er wel nog. Uiteindelijk geeft dit wel weer pijn, maar dan zit de bacterie waarschijnlijk in de kaak. Het kan overigens ook dat u een wortelpuntontsteking heeft. Dan krijgt u vooral plaatselijke pijn bij bijten en kauwen. Ook deze ontsteking in uw tand dient behandeld te worden om ergere problemen te voorkomen.

Meer info

Heeft u last van zenuwpijn in uw kies? Laat er altijd even een tandarts naar kijken. Neem direct contact met ons op of bezoek onze website voor meer informatie.

Ga terug naar nieuwsoverzicht