Toch is er een manier om tandsteen te voorkomen. Tandsteen ontstaat door kalk dat in opgeloste vorm in uw speeksel zit. De kalk zet zich af op uw tanden. Hierdoor ontstaat er een ruw laagje op uw tanden, waar door er gemakkelijk vuiligheid aan blijft plakken. Als dat laatste gebeurt, loopt u het risico dat uw tandvlees ontstoken raakt. Ook kunt u zo gemakkelijker gaatjes krijgen, want vuiligheid die blijft zitten, kan de tanden aantasten.

Tandsteen voorkomen bij een tandarts

Om te voorkomen dat uw tandsteen voor gaatjes en/of ontstoken tandvlees zorgt, kunt u uw tandsteen laten weghalen. U kunt dit helaas zelf niet doen, omdat de tandsteen zich echt goed vasthecht aan uw tandglazuur. Bij Tandartspraktijk Ubbink doen wij dit voor u.

Natuurlijk kunt u zelf wel een aantal dingen doen om tandsteen zo veel mogelijk te voorkomen.. Tandsteen ontstaat niet alleen door het neerslaan van kalk op uw tanden, maar ook plak dat lang blijft zitten wordt op den duur tandsteen. Door goed te poetsen blijft het glazuur van uw tanden en kiezen glad en kan tandsteen minder snel aan uw tanden en kiezen hechten.

Hoe doet u dat?

Allereerst poetst u twee keer per dag op een goede manier uw tanden. Wacht na het eten en drinken zeker een half uur tot een uur met het poetsen. Moet u ’s ochtends snel weg? Poets dan uw tanden vóór het eten en drinken. Spoel na het eten uw mond met water. Kies goede tandpasta. Dit is tandpasta met fluoride erin. Rager dagelijks: vooral tussen de tanden en tegen het tandvlees aan kan tandplak zich ophopen, omdat u hier niet altijd even grondig poetst. Laat uw gebit twee keer per jaar controleren bij de tandarts en eventueel reinigen.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over tandsteen en tandsteen voorkomen? Neem contact op met Tandartspraktijk Ubbink. De preventie assistent kan u ook goede uitleg geven over hoe u op een goede manier uw tanden poetst.

Ga terug naar nieuwsoverzicht