Er zijn ongelooflijk veel mensen die angst voor de tandarts hebben. Angst is een gevoel, dat niets met verstand of leeftijd te maken heeft. Bij veel mensen is deze angst zo groot dat het een bezoek aan de tandarts in de weg staat. Dit kan het gevolg zijn van een traumatische ervaring in het verleden maar dit kan ook gewoon komen omdat er hevige gevoelens van angst en stress worden opgeroepen bij de tandarts.

Vertrouwen

Wij nemen onze patiënten met angst uiterst serieus. Het begint met het erkennen dat het er is, zowel door de patiënt als door de tandarts. Angst is niet zomaar weg te nemen door te zeggen dat een gevoel van angst niet nodig is. Alleen vertrouwen kan de angst doen verminderen of zelfs laten verdwijnen. Vertrouwen is iets dat moet groeien. Wij nemen dan ook de tijd om dit op te bouwen.

Bouwen

Extreem angstige mensen komen pas naar de tandarts als het niet meer anders kan. De last of de schaamte die het gebit met zich meebrengt wordt te groot om het te ontkennen. Vanaf het moment dat de eerste stap wordt gezet om naar de tandarts te gaan, is er ook een mogelijkheid om deze angst aan te pakken. We staan klaar voor de uitdaging om deze uiting van vertrouwen uit te bouwen tot een stabiele basis.

Werkwijze

We werken in kleine en overzichtelijke stappen:

  1. Inzicht: We geven uitleg over de situatie. Dit zorgt voor een vermindering van de onzekerheid.
  2. Keuzes: Als het probleem erkend wordt, kunnen de keuzes besproken worden. Deze worden uitgelegd, en vervolgens wordt er een beslissing gemaakt door de patiënt. De tandarts is hierin enkel adviseur.
  3. Controle: Controle tijdens de behandeling houden is een voorwaarde voor vertrouwen. Per persoon kan afgesproken worden hoe we dat gaan uitoefenen.
  4. Uitbouwen: We houden het zoveel mogelijk op meerdere kleine bezoekjes in plaats van zoveel mogelijk in één keer behandelen. Dit zorgt voor gewenning en worden de afspraken overzichtelijk, wat weer zorgt voor een gevoel van controle.
  5. Spanning ontladen: Alle medewerkers van de praktijd zijn op de hoogte, wat betekent dat er achteraf altijd even nagepraat kan worden om de spanning van de behandeling te ontladen.

Wij realiseren ons dat het een grote stap is om de confrontatie aan te gaan met angst. Wij hopen dat het lezen van deze informatie erin bijdraagt om de eerste stap te zetten.

Ga terug naar nieuwsoverzicht