Tandsteen ontstaat door kalk uit het speeksel. Vooral bij de uitgangen van de speekselklieren slaat dit neer op tanden en kiezen. Die uitgangen zitten onder de tong en in de wang. Het meeste tandsteen bevindt zich achter de ondertanden en op de eerste grote kiezen in de bovenkaak. De mate waarin er tandsteenvorming op de tanden komt hangt af van de zuurgraad in uw mond. Bij controles halen wij tandsteen weg. Het is namelijk ruw, waardoor er makkelijk bacteriën aan hechten.

Verwijderen van tandsteen

Tandsteen wordt weggehaald door de preventie assistente of de mondhygiëniste. Onze assistentes zijn er voor opgeleid. Tandsteen kan op twee manieren verwijderd worden: met behulp van een haakje, waarbij het tandsteen wordt weggekrabd, of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft. De trillingen zorgen ervoor dat het tandsteen los trilt. Wij maken gebruik van het tandsteenapparaat dat ultrasone trillingen geeft. Soms zijn de tanden na het verwijderen van tandsteen iets gevoeliger, omdat het beschermende jasje van de tand is verdwenen. Dit gaat over het algemeen vanzelf weer over.

Tanden Polijsten

Na afloop van de behandeling kunnen uw tanden gepolijst worden. Het polijsten gebeurt met een borsteltje in combinatie met een polijstpasta. Deze polijstpasta wordt op uw tanden aangebracht en vervolgens worden de tanden met het borsteltje gepolijst.

Sinds kort kunt u bij al onze behandelingen gebruikmaken van de stopknop. Zo ook bij het verwijderen van tandsteen en de tanden polijsten.

Ga terug naar behandelingen